Toata lumea s-a așteptat la știri legate de PlayStation 5, altii la aparatele de fotografiat profesionale sau sisteme audio, dar nimeni nu se aștepta la o masina prototip. Sony Vision S este o masina prezentata de compania Sony si pare a fi destinata pentru a demonstra priceperea companiei în a face componente auto mai degrabă decât să concureze cu Tesla.
Masina are 33 de senzori în interior și în afara, inclusiv senzori de imagine CMOS și 3D Time of Flight, da senzori radar și senzori ultra-sonici (LiDAR). Sony numește acest system complex „Sensing Oval”.
Visions S nu este o masina autonoma, în schimb, acesta ajunge la nivelul 2+ de asistență pentru șofer, dispunand de control avansat pentru viteza de croazieră, schimbat de benzi în mod automat și pentru a parca singura. Sony susține că odată cu actualizările de software, mașina poate atinge chiar si nivelul 4 sau mai mult pentru modulul de asistenta in deplasarea autoturismului. Mașina isi va baza comunicarea pe tehnologia 5G, cloud, inteligenta artificiala și alte tehnologii emergente pentru a realiza toate lucrurile enumerate anterior.
Tabloul de bord este o intindere lunga de ecrane, ce permite conducătorului auto și pasagerilor sa interacționeaze cu o interfață personalizabilă. Masina va folosi machine learning pentru a se adapta la pilotii sai si va face lucruri inteligente cum ar fi ajustarea temperaturii în cazul în care simte ca unul dintre pasageri adoarme.
Compania nu a dezvăluit prea multe despre masina Vision S. Aceasta discutie este mai mult despre tehnologie. Masina este alimentata de două motoare de 268 CP (200kW) și poate accelera de la 0 la 100 km / h în 4.8 secunde, viteza de top fiind 240km / h. Distanta parcursa cu un singur plin ramane necunoscuta.
Prototipul real a fost fabricat de Magna Steyr, care produce mașina electrică Jaguar I-Pace și a lucrat la o varietate de alte mașini pentru Mercedes, BMW, Audi și altele.
Qualcomm și Nvidia se numara printre companiile implicate in proiectul cu mașina de la Sony (hardware-ul Nvidia are scopul de a rula algoritmi de învățare automată). A fost implicata si compania BlackBerry de asemenea, amintiți-vă că deține QNX, un sistem de operare în timp real, adesea utilizate în mașini.
Sony nu a anunțat planuri de fabricare în masă și de a vinde masini bazate pe prototipul Vision S. Cu toate acestea, putem fi siguri că Sony va încerca să catepe piață noua pentru matrici de senzori, configurari audio pentru automobile și alte caracteristici pentru factorii de decizie ai automobilului privind inteligenta artificiala necesara conducerii autonome.
Sursa: GSMArena
Fii primul care comenteaza!