Nostalgia are multe forme. Mulți oameni colecționează piese de tehnologie veche pentru a le ține în vitrină. Unora dintre noi, însă, le place să se şi joace din când în când cu aceste aparate vechi în încercarea de a captura un pic din entuziasmul vremurilor trecute. Evoluția tehnologiei, însă, nu ne face munca mai ușoară, mai ales când vine vorba de a conecta telefoane vechi la calculatoare moderne. Software-ul original este greu de găsit și atunci când îl găsim există șansa ca acesta să ruleze prost sau deloc sub Windows 10. Ca să nu mai vorbim de driverele necesare pentru a media conexiunea acestor device-uri.
În 2001, Siemens au fost primii care au integrat un player MP3 într-un telefon, odată cu seria SL42/45/45i. Aceste modele, însă, aveau un preț destul de mare și erau destinate mai mult segmentului business. Erau, totodată, primele telefoane care aveau memorie expandabilă cu ajutorul unui card de memorie MMC. Nokia a văzut potențialul playerului audio în segmentul pentru tineret. Bineînțeles, trebuia și un preț competitiv așa că au renunțat la slotul de expansiune a memoriei și la suportul pentru sunet stereo și astfel s-a născut 5510, un 3310 desfășurat pe lung cu o tastatură QWERTY care flanca display-ul, 64MB de memorie internă și sunet mono printr-o mufă jack de 2.5mm. Nu era nici pe departe un competitor pentru proaspătul iPod lansat chiar în aceeași lună, dar era un semn că telefoanele multifuncționale se apropie. Ne vom uita la 5510 mai în detaliu într-un articol Nostalgiview cât de curând, dar momentan să ne concentrăm pe playerul de muzică.
Telefonul suporta atât fișiere MP3 cât și AAC, dar nu ca atare. Era necesară utilizarea sofware-ului Nokia Audio Manager pentru a face conversia din aceste fișiere într-un fișiere Lockstream Embedded (.lse) care erau în esență fișiere audio criptate cu DRM pentru a preveni copierea ilegală a pieselor. Această criptare era necesară în ciuda faptului că telefonul este văzut implicit de Windows ca un drive detașabil, fără a fi necesare drivere speciale. În ziua de astăzi, însă, Nokia Audio Manager este de negăsit pe Google, așa că nostalgicii precum mine trebuie să caute alte opțiuni pentru a păcăli 5510 să redea melodiile noastre preferate.
Din fericire, trăim în era informației, iar Internet-ul a fost îndeajuns de generos încât să ne ofere chiar două alternative pentru a umple cei 64MB ai telefonului jucăuș.
Nokryptia
Nokryptia a fost prima alternativă la Nokia Audio Manager. Acesta era un utilitar în linie de comandă pentru Linux care practic exploata un bug în formatul Lockstream Embedded. Aplicația practic prefixează fișierul MP3 nealterat cu un antet special care permitea telefonului să îl recunoască și să îl redea. Putea totodată să convertească fișierele .lse astfel create înapoi în MP3. Bineînțeles, această operațiune nu mergea cu fișierele .lse generate de Nokia Audio Manager. Codul sursă al nokryptia a fost rapid portat pe Windows apărând astfel wnokryptia, practic același lucru dar pentru linia de comandă din sistemul de operare de la Microsoft.
Nokia Audio Loader
Pentru cei mai leneși sau care sunt mai ușor intimidați de tehnologie, însă, niște programatori au creat și o aplicație get-beget pentru Windows cu o interfață simplu de utilizat care practic folosește wnokryptia în spate pentru a converti fișierele audio în format .lse și a le transfera către telefonul conectat. Acesta este programul pe care ne vom concentra azi.
La pornirea aplicației suntem întâmpinați cu o fereastră simplă cu două butoane principale care copiază muzică pe și de pe telefonul conectat. Butonul ‘More’ permite setarea unor opțiuni care în mod normal ar trebui tastate în linie de comandă. Vom vrea să le setăm pe acesta în primă instanță.
În primul rând, vom vrea să dezactivăm opțiunea de detectare automată a telefonului. Din moment ce acesta nu folosește vreun driver special sau protocol de comunicare directă cu telefonul, de multe ori va alege primul dispozitiv detașabil pe care îl găsește și care ar putea să nu fie device-ul care ne interesează. Pe lângă asta, putem alege ca fișierele să nu fie copiate automat, ci să o facem noi ulterior după conversie.
A doua pagină permite selectarea formatului audio și a calității. Acest software, pe lângă utilizarea wnokryptia pentru a genera fișierele lse, permite și re-econding-ul fișierelor în caz că suntem dispuși să facem rabat la calitate pentru a economisi niște spațiu și a înghesui mai multe melodii.
Apăsarea butonului de transfer către telefon (săgeata spre dreapta), aplicația ne va cere să selectăm discul detașabil corespunzător telefonului (pentru că am dezactivat funcția de detectare automată).
Apoi pot fi selectate unul sau mai multe fișiere de copiat și asta este tot.
Bara de progres nu este de mare ajutor, crescând doar odată cu fiecare fișier codat și transmis (deci sărind direct de la 0% la 100% dacă copiem un singur fișier). Tot software-ul despre care am vorbit în acest articol poate fi ușor găsit la o căutare google după nokryptia, wnokryptia sau dupa ‘Nokia Audio Loader for 5510’ sau făcând click pe acest link.
Asta este tot ce trebuie să faceţi pentru a copia o (foarte mică) parte din colecția voastră muzicală pe un Nokia 5510. Următorul pas este să vă echipați după moda începutului de secol XX și să plecați pe stradă ascultându-vă melodiile preferate în format mono. Bineînțeles, nu se va compara cu niciun player modern (sau chiar din vremurile acelea), dar sigur va întoarce cel puțin câteva capete, mai ales dacă o să vă apucați să scrieți un mesaj lung prietenilor să îi invitați în oraș.
Fii primul care comenteaza!