Nu a trecut mult de la ultima știre legată de Necuno Smartphone când treceam în revistă posibilitățile software pe care le poate primi în viitor acest telefon securizat. Astfel primim vestea după o săptămână agitată plină de lansări în cadrul CES2019 finalizarea proiectului și punearea în vânzare a 2 variante ale smartphone-ului: Necunos NC_1 și Necunos NE_1. Fix înainte de lansare, compania a trecut printr-un mic rebranding și au reîmprospătat chiar și site-ul. Prima variantă NC_1 este accesibilă consumatorilor liberi sau din comunități software, iar varianta NE_1 este dedicată utilizării enterprise. Ambele variante sunt acreditate de Institutul Internațional de Securitate Cibernetică.
Necunos NC_1 nu este destinat pieței de masă, deoarece producătorul nu a inclus în design-ul său un slot pentru inserarea cartelelor SIM. Pentru comunicare acesta se poate conecta prin WiFi sau Ethernet. La cerere dispozitivul poate fi livrat chiar neansamblat pentru a putea fi inspectate componentele interne și utilizat cu un ecran separat pentru dezvoltatori. Reamintesc că proiectul este unul de tip open sourse atât pentru hardware cât și pentru software, iar dezvoltarea a fost făcută exclusiv în Europa.
Dispozitivele pot fi cumpărate cu sau fără sistem de operare. Pentru cei îndrăzneți există posibilitatea de a rula un sistem propriu sau diverse experimente sau soluții proprii enterprise. Altfel, Necunos pun la dispoziție o serie de parteneriate care fac accesibile urmatoarele sisteme de operare pe dispozitivele lor: Replicant, Sailfish OS, postmarketOS (pmOS), Plasma Mobile (KDE), Nemo Mobile, LuneOS, Maemo Leste. Toate aceste variante au kernel Linux în diverse variante. Numărul mare de posibilități software instalabile pe acest telefon ne aduce aminte de faimosul HTC HD2, care si acum are un record fantastic în a instala diverse sisteme de operare mobile pe el.
CEO-ul companiei Necunos menționează că dispozitivele mobile axate pe securitate pot fi de mare folos companiilor, organizațiilor neguvernamentale și jurnaliștilor pentru a atenua activitatea de supraveghere constantă pe care o suportă, avantajul fiind că vor putea comunica în medii ostile în cel mai sigur mod posibil. În anumite medii exclusiviste ar putea fi un concurent direct pentru soluțiile oferite de BlackBerry. Acesta din urmă mizeaza pe o revenire puternică în sectorul enterprise.
Această lansare este un răspuns direct pentru eșecurile în securitate din ultimii ani pentru cele două platforme mobile centrale iOS – Android și chiar dacă este o masură puțin neconvențională este totuși o măsură împotriva supravegherii. Prețul pentru un smartphone pleacă de la suma de 1199 euro, o sumă destul de piperată, dar care oferă un control asupra dispozitivului așa cum n-o să vedem prea curând la telefoanele din piață. Ce credeți, merită?
Sursa: Necunos
Fii primul care comenteaza!