În noiembrie, după multe zvonuri şi speculaţie, Razer a intrat pe piaţa telefoanelor mobile cu al lor Razer Phone, un bolid high-end cu componente de calitate, un display de 120Hz şi sunet Dolby. Acum, la CES 2018, aceştia propun un concept pe care mulţi şi l-au dorit încă de pe vremea când Microsoft anunţa Continuum pentru WIndows Phone. Project Linda după cum este numit, este un dock care transformă un Razer Phone într-un laptop veritabil.
Scurt istoric
Ideea nu este nouă. Motorola au încercat-o în 2011 cu Motorola Atrix 4G şi al său laptop dock, Asus au încercat-o între 2012 şi 2013 cu seria lor PadFone. Motorola era cu mult înaintea vremurilor, hardware-ul din Atrix 4G nefiind îndeajuns de puternic încât să suporte operare lină a interfeţei de laptop. În plus, aranjamentul era destul de ciudat, cu telefonul andocat în spatele ecranului, expus, la vedere.
Asus a avut o idee ceva mai bună cu PadFone, în special cu primul model al liniei. Aici telefonul se andoca în spatele ecranului unei tablete de 10.1″. Spre deosebire de Motorola, însă, interfaţa era pur şi simplu un Android pentru tablete. Primul model avea şi tastatura ataşabilă similar cu linia de tablete Asus de la vremea respectivă. Modelele următoare au renunţat la tastatură şi au rămas la conceptul de telefon convertibil la tabletă.
HP au avut şi eu un lapdock pentru modelul lor Elite X3 cu Windows Mobile 10, de altfel excepţional din punct de vedere hardware. Acesta se conecta, însă, la telefon printr-un cablu. O soluţie destul de inestetică, mai puţin elegantă decât soluţiile de dinaintea sa.
Project Linda
Visul de a transforma telefonul într-un replacement pentru computer dintr-o mişcare a rămas, însă. Microsoft a încercat cu Continuum pentru Windows Phone, iar Samsung încă vinde al lor DeX Station care oferă o interfaţă desktop atunci când telefonul este introdus. Ambele soluţii, însă, sunt simple dock-uri pentru desktop necesitând prezenţa unui monitor, a unei tastaturi şi a unui mouse.
Este clar că inspiraţia Razer a venit de la produse precum cele de la Motorola şi Asus, iar acum au şi un concept expus la CES 2018 în care au dat formă acestor idei. Project Linda arată ca un laptop veritabil, chiar aduce un pic cu un Razer Blade. Ingenios este modul de andocare al telefonului. Acesta se introduce în locul touchpad-ului şi chiar preia rolul acestuia. Conectorul USB-C este retractabil şi fixează telefonul în lăcaş cu un clic de confirmare. Speakerele oricum puternice ale Razer Phone îşi menţin rolul, iar display-ul devine trackpad. La conectarea unui mouse extern, display-ul telefonului devine un ecran secundar.
Design-ul este bazat pe modelul Razer Blade Stealth, are un display QHD (2560×1440) de 13.3″ cu refresh de 120Hz, o tastatură cu iluminare Chroma, un port USB-C, unul USB-A şi un jack audio. În interior, acesta include 200GB de stocare, o baterie de 53Wh capabilă să încarce complet Razer Phone de 3-4 ori, totul într-un pachet de 1.25 kg.
Ambiţiile Razer sunt chiar mai mari, aceştia dorind să includă funcţie touch pentru ecran şi o ieşire HDMI pentru a permite conectarea unui monitor secundar. Din punct de vedere hardware, acestea nu sunt nişte obstacole majore. Ceea ce s-ar putea dovedi un impediment pentru firma de gaming este partea de software. Implementarea suportului pentru display-uri multiple într-o interfaţă custom care rulează peste Android şi construirea unui API pe care dezvoltatorii de aplicaţii să îl poată folosi pentru a implementa astfel de funcţionalităţi în aplicaţiile lor s-ar putea dovedi un pic prea mult pentru echipa mică de dezvoltatori de la Razer. Cel puţin până acum, însă, interfaţa şi aplicaţiile prezentate arată bine şi utilizează optim cei 13.3 inch de spaţiu conferiţi de ecranul laptopului gazdă.
Conform celor de la Razer, compatibilitatea cu Razer Phone ar fi doar începutul, ei urmărind ca în timp să poată colabora cu alţi producători pentru a realiza dock-uri compatibile şi cu alte modele de telefoane.
În cele din urmă, Project Linda este un concept şi rămâne de văzut dacă acesta va ajunge vreodată comercial. De-a lungul anilor au existat multe concepte Razer care nu s-au materializat ca şi produse comerciale. Unde Motorola în 2011 era cu mult înaintea vremurilor în ceea ce priveşte ambiţiile, acum puterea de procesare din telefoane a ajuns în punctul în care viziunea lor de atunci este perfect fezabilă, iar Samsung DeX Station este o mărturie vie a acestui aspect. Chiar dacă mai sunt nişte paşi de făcut, este clar că ne apropiem din ce în ce mai mult de momentul în care telefonul va putea ţine loc şi de computer cel puţin pentru anumite task-uri. Ideea celor de la Razer este mult mai practică şi mai interesantă decât clasicele dock-uri DeX şi Continuum prin prisma faptului că elimină nevoia prezenţei unui monitor, tastatură şi mouse pentru a funcţiona, fiind un laptop din cap până în picioare lucru care se va reflecta cel mai probabil într-un preţ destul de piperat.
Sursa: Android Central
Fii primul care comenteaza!