În timp ce producătorii de telefoane se întrec să iasă în evidenţă prin tehnologii de cameră sau algoritmi de AI, rame mai subţiri în jurul display-ului sau poziţia cititorului de amprente, puţini mai sunt cei care inovează în materie de design şi form factor. Avântul smartphone-urilor cu touchscreen a adus piaţa telefoanelor în pană de idei în ceea ce priveşte design-ul.
Planet Computers iese, astfel, în evidenţă anul acesta la CES 2018 propunând o idee nu neapărat nouă, dar îndeajuns de veche încât să fie proaspătă în peisajul pieţei telefoanelor de astăzi. Gemini PDA este un omagiu evident adus vechilor PDA-uri Psion şi o mişcare clară împotriva trendului. În spatele acestei firme se află inclusiv oameni care au lucrat la Psion în vremurile lor de glorie. Martin Riddiford, designerul tastaturii modelului Psion Series 5 a fost cel care a proiectat şi noul Gemini, iar fondatorul Psion, Dr. David Potter, este preşedinte onorific al Planet Computers.
Deşi îi lipseşte efectul de slide al tastaturii de la Psion Series 5, noul Gemini PDA îşi îndeplineşte rolul de a adapta acel design clasic la cerinţele anului 2018. Greutatea de 308 g este decentă ţinând cont de form factor, iar cu dimensiuni de 171 x 79 x 15 mm este destul de uşor de introdus într-un buzunar, fiind doar cu puţin mai mare decât un Galaxy Note 8 (162.5 x 74.8 x 8.6 mm). Display-ul măsoară 5.99″ şi are proporţii 18:9 la o rezoluţie de 2160×1080 pixeli. Bineînţeles, acesta este un touchscreen capabil de multitouch. Tastatura este mecanică şi aproape identică cu cea a vechiului Psion Series 5.
Înăuntrul lui Gemini PDA ticăie un procesor deca-core Mediatek Helio X27 cu un chip grafic ARM Mali. Pentru aplicaţii stau la dispoziţie 4GB RAM, iar pentru stocare device-ul propune 64GB interni cu posibilitatea de extindere cu un card microSD. Camera frontală are o rezoluţie de 5MP. Pe partea de conectivitate avem WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth v3.0, GPS, dar şi două porturi USB-C cu suport pentru conectarea de alte device-uri prin OTG. PDA-ul este disponibil atât în variantă WiFi cât şi WiFi + 4G.
Cum Symbian nu mai este o opţiune de câţiva ani buni de zile, Planet Computers au optat pentru o combinaţie dual-boot Linux şi Android. Abilitatea de a rula Linux îl transformă într-un device capabil de muncă serioasă, de a rula aplicaţii open-source şi de a fi o unealtă fezabilă de productivitate, mai ales că suportă conectarea unui monitor extern prin porturile USB-C. Android, pe de altă partă, se pretează rolului de smartphone. Lipsa unui display extern face un pic dificil răspunsul la apeluri. Un set de 5 LED-uri care se pot aprinde în combinaţii personalizate în funcţie de apelant se află pe capac. Atunci când acesta este închis, recunoaşterea apelantului este dependentă de capacitatea utilizatorului de memorare a acestor combinaţii de lumini.
Noul Gemini PDA este un device de nişă. Nu are numărul de funcţii necesar ca să concureze cu Galaxy-urile şi iPhone-urile curente, dar nici nu îşi doreşte acest lucru. Acesta este un device în primul rând pentru nostalgici, dar şi pentru cei care vor un plus de productivitate de la smartphone-urile lor fără un accesoriu separat precum un docking station.
Momentan, Gemini PDA este disponibil doar la precomandă prin Indiegogo. Modelul cu 4G LTE se vinde la 599$, în timp ce modelul doar cu WiFi ajunge la 499$. Producătorul oferă şi un connectivity pack care inclulde un hub USB-C, un cablu HDMI şi un încărcător de priză USB-C pentru încă 75$.
Sursa: CNet
Fii primul care comenteaza!