Camera
Apple iPhone X are aceleaşi camere ca şi iPhone 7 şi 8 Plus, o pereche de senzori Sony Exmor RS de 12MP, wide şi tele. Senzorul wide are o diafragmă f/1.8 şi pixeli de 1.22µm, iar cel tele f/2.4 cu pixeli de 1.0µm. Ambele sunt stabilizate optic de această dată. Noul procesor A11 Bionic este capabil de analiză a imaginii şi mişcării în timp real, inclusiv detecţie facială şi corporală. Capabilităţile acestuia se reflectă şi în modurile video disponibile, anume 4K@60fps şi 1080p@240fps.
Apple plusează foarte mult pe capabilităţile de realitate augmentată şi aplicaţiile acesteia, astfel că lentilele sunt calibrate din fabrică să servească acestui scop. Lumina foto integrată este quad-LED şi suportă iluminare cu sincronizare lentă, lăsând diafragma deschisă puţin mai mult pentru a permite luminii ambientale să pătrundă cu rezultate mai naturale şi mai puţin contrastante decât imaginile normale făcute cu bliţ.
În plus, Apple a inclus şi suport implicit pentru fişiere HEIF pentru imagini şi HEVC (H.265) pentru video. Acestea promit o compresie mai eficientă a fişierelor reuşind chiar să taie la jumătate spaţiul ocupat de imagini faţă de clasicul JPG. Formatele noi sunt copiate doar dacă se foloseşte macOS High Sierra, altfel fiind convertite automat în JPG şi H.264, respectiv. Conversia are loc în timp real.
Interfaţa camerei foto este simplu de utilizat şi, mai ales, de navigat. Opţiunile sunt destule şi sunt îndeajuns de accesibile folosind gesturi încât să nu creeze o senzaţie de aglomerare. Navigarea printre diversele moduri de fotografiere şi filmare se face prin glisare verticală, iar comutarea între camerele principale şi cea frontală se face cu ajutorul unui buton. Butonul de zoom care comută între cele două camere posterioare este şi el la îndemână.
Calitate foto
Calitatea foto, aşa cum ne-a obişnuit Apple, este printre cele mai bune, deşi concurenţa este acerbă la vârf. Am comparat pozele cu cele produse de Galaxy Note 8 şi se observă anumite diferenţe. Am lăsat toate setările la latitudinea telefoanelor având în vedere că marea majoritate aşa vor poza.
Primul lucru pe care l-am observat este că iPhone fotografiază implicit în format 4:3 fără opţiunea de a schimba acest aspect, aceasta fiind şi proporţia senzorului. Există şi opţiunea de a fotografia 1:1 pentru aplicaţii sociale precum Instagram, dar 16:9 sau măcar 3:2 sunt de negăsit. Comparativ, Samsung permite selectarea aspectelor 4:3, 16:9, 18.5:9 (aspectul ecranului) şi 1:1.
Pe zi, pe vreme înnorată, ambele telefoane au ales setări similare, deschizând diafragma la maxim (f/1.7 în cazul Note 8 şi f/1.8 în cazul iPhone). Samsung a ales ISO 200 în timp ce iPhone a rămas la 100. Samsung şi-a evaluat mult mai bine balansul de alb, în timp ce poza făcută cu iPhone are o tentă puternic albastră.
Pe timp de seară, ambele camere păstrează destul de multe detalii, dar se pare că Samsung aplică un algoritm mai agresiv de reducere a zgomotului făcând pozele să pară mai curate în ciuda faptului că a urcat valoarea ISO până la 1250 în timp ce iPhone s-a limitat la 800. Cu toate acestea, iPhone a reuşit să păstreze mai multe detalii, mai ales în zonele mai întunecate în timp ce la Note acestea se pierd, cel mai probabil şi datorită algoritmului de noise reduction.
Cu iluminarea integrată, iPhone a reuşit o poză mult mai echilibrată, în ciuda faptului că bliţul este mult mai puternic acolo unde a picat direct. Iluminarea de la Note nu a bătut la fel de tare în masă, dar rezultatul final are umbre fantomă vizibile la detaliile unde există contrast.
Modul portret se foloseşte de camera secundară pentru a izola subiectul şi a aplica un efect de bokeh fals similar cu ce se obţine cu obiectivele de portret de pe camerele DSLR. Rezultatul este în general bun, în special pentru feţe, deşi funcţionează decent şi pentru obiecte. Acest efect poate fi obţinut într-o oarecare măsură şi cu camera frontală. Efectul Stage Light mi se pare foarte dependent de mediul înconjurător, de haine şi de tunsoare. Se pot obţine rezultate interesante, dar din păcate eu nu am reuşit.
Fii primul care comenteaza!