Apple iPhone X – Un display nou şi un Kinect la cură

Fructul interzis

Cum îl obţin?

Apple iPhone X este destul de rar şi greu de obţinut datorită capacităţii limitate de producţie. Astfel, mulţi retaileri autohtoni îl listează ca fiind încă la precomandă sau cu stoc terminat. iPhone X poate fi găsit, printre altele, la EMAG, QuickMobile, dar şi la operatori precum Vodafone sau Orange. Preţurile încep de la 5300RON fără contract pentru varianta de 64GB.

Concluzii

Apple a fost dintotdeauna o firmă foarte iubită de fanii ei mereu în creştere încă de pe vremea vechiului iMac G3 cu ecran CRT şi carcase colorate sau a iPod-ului alb-negru cu hard-disk de 20GB incorporat. Atunci când au anunţat că intră pe piaţa telefoanelor, lumea a luat-o razna. Primul iPhone a schimbat pentru totdeauna conceptul de smartphone. Accentul pe experienţă, atenţia la detalii şi capacitatea inovativă a firmei lui Steve Jobs au făcut ca acesta să dărâme imperiul Nokia şi să devină lider al direcţiei telefoanelor în următorii ani. După lansarea Android, competiţia a devenit mai acerbă, iar lumea s-a schimbat. Nokia s-a stins încet în amintire ajutată de Microsoft relansându-se abia anul acesta sub patronajul HMD, Palm a dispărut complet din peisaj, iar BlackBerry au renunţat la propriul sistem de operare. După o lungă agonie, şi Windows Phone/Mobile a cedat competiţiei celor doi mari giganţi şi câţiva ani Apple a condus avangarda noului smartphone. După moartea lui Steve Jobs şi odată cu maturizarea Android, însă, Apple a devenit mai mult prudentă decât inovatoare preferând să urmeze şi să rafineze decât să conducă. Iar acum, cu noul iPhone se pare că au început să recunoască tacit faptul că trendurile vin din tabăra concurentă, de la producători precum Samsung, LG, Hawei sau Xiaomi.

Anul acesta, la împlinirea a 10 ani de iPhone, s-a vrut cumva repetarea succesul primului model cu modelul iPhone X – o schimbare în aparenţă radicală a tot ceea ce însemna tradiţia Apple. Schimbarea este, însă, doar una superficială, iar spiritul iPhone transpare prin toţi porii. Noul iPhone este o bijuterie cu un design extraordinar, cu rame aproape inexistente în jurul ecranului, dar cu nişte decizii de design cel puţin îndoielnice precum decupătura pentru senzorul Kinect care scade utilitatea porţiunii superioare a interfeţei sau gesturile complicate pentru comutarea între aplicaţii care par a fi fost făcute ca să fie mai degrabă decât gândite în detaliu. Preţul reflectă, însă, statutul premium al acestuia şi se regăseşte în materialele folosite şi în tehnologia care lucrează sub capotă, dar nu şi în rafinamentul software, capitol la care Apple mai au de lucrat şi care probabil va fi îmbunătăţit abia la anul odată cu iOS 12. Pachetul este derizoriu de standard pentru preţul cerut, meritând măcar includerea unei perechi de AirPods.

În ciuda acestor neajunsuri, iPhone X este un telefon excelent şi o avanpremieră a direcţiei pe care cel mai probabil o vor urma Apple de acum încolo. Probabil la anul interfaţa va fi şi ea îmbunătăţită şi preţul ajustat în concordanţă. Astfel, compania americană va putea spera să recupereze o parte din terenul pierdut în faţa koreenilor de la Samsung. Până una alta, această primă iteraţie este deja foarte căutată şi dorită canibalizând practic vânzările fraţilor săi de generaţie, iPhone 8 şi 8 Plus. În ciuda întârzierilor şi a cantităţilor limitate, fanii preferă să aştepte şi să sară direct spre viitor. Şi nu greşesc în această decizie, Apple iPhone X este probabil cel mai bun iPhone lansat în ultimii ani, dar constituie în acelaşi timp şi o concesie din partea gigantului american care a realizat într-un final că nu îşi mai permite să joace singur în propria ligă şi că vremurile în care ei stabileau trendurile pe piaţa smartphoen au cam apus. Cel puţin momentan.

Fii primul care comenteaza!

Lasă un comentariu.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.