iOS 11. 1 şi o nouă paradigmă
Trecerea la un display ce ocupă toată faţa telefonului a atras după sine şi o schimbare de paradigmă pentru Apple. Funcţiile butonului home au fost preluate de gesturi noi.
În primul rând, senzorul de amprentă TouchID a dispărut odată cu butonul. În locul său Apple a implementat FaceID care se foloseşte de senzorul Kinect miniaturizat din decupătura superioară. Fiecare iPhone memorează o singură faţă ceea ce elimină din start posibilitatea mai multor utilizatori, dar recunoaşterea este precisă.
Configurarea durează mai puţin de un minut, iar recunoaşterea este rapidă şi precisă. Algoritmii de învăţare sunt capabili să recunoască faptul că ţi-a crescut o barbă între timp (sau că ţi-ai ras-o).
Ecranul de blocare este ca de obicei simplu şi curat. Pentru a compensa lipsa butonului, telefonul se deschide automat atunci când simte că a fost ridicat de pe masă sau scos din buzunar, iar recunoaşterea facială intră în funcţiune instant. O iconiţă în formă de lacăt indică faptul că aceasta s-a efectuat cu succes. Personal, mi se pare că cele 1-2 secunde cât durează acest proces fac deblocarea mai greoaie decât un senzor de amprentă care la Note-ul meu (şi la iPhone-urile celelalte) funcţionează aproape instantaneu. Faptul că trebuie şi o glisare de jos în sus după recunoaşterea facială face tot procesul un pic mai lent decât mi-ar plăcea.
Pe de altă parte, ecranul de blocare are două scurtături, una pentru lanternă şi una pentru cameră, ambele acţionabile printr-o apăsare puternică. O glisare de la stânga la dreapta afişează widget-urile, iar de la dreapta la stânga porneşte camera.
După deblocare, suntem întâmpinaţi de lista clasică de aplicaţii cu cele patru fixate în partea de jos. Ecranul home nu s-a schimbat absolut deloc. În schimb, s-au schimbat gesturile pe care le putem efectua. Acum, o glisare de jos în sus închide aplicaţia curentă.
Un pic mai ciudată este accesarea listei de aplicaţii care rulează. Aceasta se face printr-o glisare de jos până spre mijlocul ecranului când apar şi celelalte aplicaţii deschise în dreptul ei. O glisare mai amplă şi se ajunge în home. Pentru a închide aplicaţii, trebuie ţinut degetul pe o aplicaţie până la activarea modului de închidere. Apoi, aplicaţiile pot fi pur şi simplu aruncate sau se poate apăsa butonul de închidere din dreptul fiecăreia. Mă gândesc că puteau face ceva bazat pe force touch pentru a simplifica procesul, dar au preferat să nu implice această metodă de control.
Pe post de indicator de glisare apare o linie în partea inferioară, un fel de rămăşiţă a butonului home. Aceasta împinge practic interfaţa un pic în sus în unele cazuri, cum ar fi la apariţia tastaturii, dar acest aspect nu este lipist de sens, tastatura fiind altfel mult prea jos pentru a tasta confortabil.
În urma decupăturii pentru senzori, display-ul are acum practic două coarne. O altă consecinţă a acestei lipse de spaţiu este dispariţia anumitor iconiţe indicatoare precum cea de bluetooth sau a numelui operatorului care apare doar pe ecranul de blocare. Ora îşi are acum locul în cornul stâng, în timp ce indicatorul de baterie şi WiFi apar în dreapta. Centrul de notificări acum apare printr-o glisare de pe cornul stâng sau din zona senzorilor. Aceasta a fost unificată cu ecranul de blocare, atfel că poate fi un pic derutant la început în special dacă se foloseşte o imagine de fundal diferită pentru ecranul de blocare şi pentru desktop.
Control Center s-a mutat la distanţă de o glisare din cornul drept. Unele setări sunt expandabile acum. De notat o ciudăţenie a iOS 11.1, anume că o apăsare pe WiFi sau Bluetooth taie toate conexiunile, dar nu opreşte respectivele servicii. Un force touch ar fi rezolvat această problemă, dar dintr-un motiv sau altul Apple s-a decis să nu implementeze o astfel de funcţie. Force touch foloseşte, însă, pentru expandarea unora dintre scurtături.
Un alt feature nou în iOS 11.1 este editorul de capturi de ecran. Printr-un click pe o captură atunci când ea apare în stânga jos, apare editorul care permite desenarea sau adnotarea acestora, dar şi partajarea imediată.
Siri a primit şi ea îmbunătăţiri, acum având şi o voce masculină şi beneficiind din plin de funcţiile de învăţare. Vocea sună mai natural, aceasta fiind capabilă a pronunţa acelaşi cuvând în feluri diferite simulând intonaţia. Şi interfaţa s-a modificat un pic fiind mai bună la prezentarea rezultatelor. În plus, aceasta înţelege contexte fiind capabilă să sugereze crearea unei înregistrări în calendar în funcţie de ce pagină web tocmai a fost adăugată la favorite sau să sugereze noi subiecte de interes în funcţie de ce citeşti în acel moment. Tot ce învaţă Siri este sincronizat pe toate device-urile Apple personale. Acum este capabilă şi să traducă în câteva limbi precum chineză, franceză, germană, spaniolă sau italiană.
3D Touch (sau force touch) este acum şi mai util, afişând opţiuni extra în mai multe aplicaţii. Acesta se poate utiliza şi pe notificări, butoane sau conţinut din aplicaţii pentru meniuri contextuale.
Fii primul care comenteaza!