Scurt istoric
De seria Monkey Island™ se leagă două nume care au făcut istorie în acest gen: Ron Gilbert care a gândit conceptul şi a scris povestea şi Tim Schafer care s-a ocupat de design şi programare. Ideea pentru un joc adventure cu piraţi îi venise primului prin 1988 după ce tocmai terminase Zak McKracken and the Alien Mindbenders. Povestea lui iniţială includea antagonişti fără nume care aveau să devină LeChuck şi Elain, iar Guybrush nu era încă în peisaj. Lucasfilm au fost interesaţi de povestea, dar producţia a fost amânată pentru a aloca resurse către Indiana Jones and the Last Crusade: The Graphic Adventure a cărui dezvoltare s-a terminat în 1989. Astfel, lucrul la The Secret of Monkey Island™ a debutat, iar titlul intern era Mutiny on Monkey Island.
Realizarea dificultăţii realizării unui joc pe cont propriu a condus la aducerea lui Dave Grossman şi Tim Schafer în echipă. Jocul final cuprinde o serie variată de influenţe precum filmele cu piraţi cu Errol Flynn sau romanul On Stranger Tides de Timp Powers care a inspirat multe dintre personaje, în special Guybrush şi LeChuck. Ambianţa generală conform lui Gilbert vine din parcul său preferat de distracţii din copilărie, Pirates of the Caribbean.
Echipa a vrut să îmbunătăţească sistemul creat iniţial pentru Maniac Mansion şi care avea anumite neajunsuri care puteau crea situaţii în care jucătorul nu mai putea termina jocul. De asemenea, frustrat de jocurile adventure scoase de Sierra la vremea respectivă, Monkey Island a fost creat de la început mergând pe ideea că personajul nu poate muri şi nici nu se poate bloca, încurajând astfel explorarea. Acest trend avea să devină o normă a jocurilor de genul. Jocul a fost iniţial lansat în mod EGA cu 16 culori, dar datorită artiştilor care au ajuns la concluzia că acest mod este foarte limitativ pentru capacitatea lor de expresie, o versiune VGA cu 256 de culori a urmat la scurt timp după.
Muzica a fost compusă de muzicianul Lucasfilm Games Michael Land în format MIDI pentru varianta floppy disk din 1990, dar a fost ulterior refăcută la calitate bună odată cu lansarea variantei CD-ROM în 1992. Aceasta a rămas populară, în special tema principală care a devenit una dintre melodiile iconice din jocuri video.
Jocul a fost realizat pe durata a nouă luni şi a costat 200.000$. Lansarea acestuia a fost întâmpinată cu review-uri pozitive, revistele ridicând în slăvi atenţia la detaliu, puzzle-urile bine realizate şi interesante, o coloană sonoră fantastică şi grafică foarte bună, dar şi povestea şi dialogurile condimentate cu umor şi referinţe de tot felul. Nu a fost niciodată un bestseller, dar a fost inclus în multiple liste care onorau cele mai bune jocuri din toate timpurile.
În 2009, LucasArts a lansat o variantă remastered a primelor două jocuri din serie pe multiple platforme precum iPhone, Windows, Xbox 360, iar în 2010 pentru PS3, macOS şi iPad. Noua variantă avea grafică îmbunătăţită desenată de mână, o coloană sonoră refăcută, dar şi voce pentru dialoguri, lucru care lipsea din The Secret of Monkey Island Printre actori se numărau şi Dominic Armato ca Guybrush şi Earl Boen ca LeChuck care le-au dat viaţă acestora în urmările primului joc. Această mişcare a declanşat şi febra remake-urilor jocurilor adventure care s-a făcut simţită în ultimii ani cu titluri celebre precum Day of the Tentacle, Grim Fandango sau Full Throttle.
Fii primul care comenteaza!