Războiul clonelor
Doom a fost un titlu atât de influent încât toate jocurile de tip first-person shooter lansate după acesta erau denumite Doom clones. Acest trend a început să se estompeze începând cu 1996 când a apărut termenul de first-person shooter, termen care a înlocuit ideea de clonă Doom complet abia prin 1998. Unele dintre aceste jocuri chiar erau clone în sensul în care erau titluri slabe, create pe genunchi, dar unele s-au bucurat chiar de un succes mare şi au lăsat în urmă propria lor moştenire.
Heretic şi Hexen
Heretic a fost un joc dezvoltat de Raven Software şi publicat de id Software prin GT Interative. Acesta avea la bază chiar engine-ul Doom căruia îi aducea mici îmbunătăţiri precum abilitatea de a privi pe verticală şi manipularea de obiecte dintr-un inventar. Tematica era una dark fantasy şi per total era destul de similar cu Doom în ceea ce priveşte gameplay-ul şi atmosfera.
Povestea este a celor trei fraţi Serpent Riders: D’Sparil, Korax şi Eidolon care şi-au folosit puterile pentru a subjuga şapte regi din Parthoris şi ale manipula armatele. Elfii Sidhe sunt rezistenţi la magia acestora şi astfel un război începe. Jucătorul este pus în rolul unui elf care caută răzbunare împotriva celui mai slab dintre cei trei fraţi, D’Sparil.
Heretic era o clonă destul de evidentă de Doom, iar faptul că a fost lansat în Europa după urmarea acestuia (Hexen) şi destul de aproape de lansarea Quake nu l-a ajutat foarte tare fiind deja destul de depăşit.
Hexen: Beyond Heretic este urmarea acestuia, doilea din seria Serpent Riders de la Raven Software. Acţiunea acestuia are loc pe un nou tărâm, Cronos, care este sub asediul celui de-al doilea Serpent Rider, Korax. Ceea ce aduce acesta nou este posibilitatea de a alege una din trei clase (fighter, cleric, mage) fiecare cu arme şi caracteristici proprii care oferă un grad de variaţie în gameplay, dar şi conceptul de hub level, un nivel central la care jucătorii se întorc în repetate rânduri pentru a rezolva anumite quest-uri.
Hexen se foloseşte de un engine Doom modificat să suporte privitul pe verticală, dar şi multiplayer cu până la opt jucători.
Fii primul care comenteaza!