2016 – Pixel şi Pixel XL
Cu un sistem de operare matur, cu o identitate formată şi cu un segment de piaţă majoritar pe piaţa smartphone, era clar pentru Google că linia Nexus nu îşi mai avea locul. Telefoanele proiectate de diverşi producători nu mai erau ceea ce Google avea nevoie pentru a-şi construi identitatea în materie de hardware. Astfel, în 2016, aceştia au decis să apeleze la HTC pentru a produce un telefon conform proiectat şi dezvoltat în întregime de ei. Astfel, a luat naştere seria Pixel în cele două variante de mărime: normală şi XL. Cu un design mai degrabă controversat decât elegant, construcţia era de calitate superioară. În plus, hardware-ul dinăuntru era material flagship de la cap la coadă: Snapdragon 821, 4GB RAM, baterii mari şi camere de 12.3MP care încă earu considerate cele mai bune camere integrate într-un smartphone, cel puţin până aseară când a fost lansată oficial noua generaţie Pixel. Diferenţele dintre cele două constau în mărimea display-ului şi a bateriei, în timp ce fundaţia hardware era identică, ambele fiind realizate de acelaşi producător. O altă schimbare faţă de modelele vechi a fost poziţionarea pe piaţă. Vremurile flagship-urilor ieftine din seria Nexus s-a dus, Pixel s-a lansat ca brand de lux, fapt întărit de construcţie, dar şi de preţ.
Ambele Pixel s-au lansat cu Android 7.1 Nougat care era mai mult o versiune evolutivă conţinând în mare bugfixuri, dar şi Google Assistant. Pe Pixel, acesta venea şi cu Pixel Launcher, o experienţă complet nouă pentru utilizatorii de Android stock. În plus, Google a ajuns la concluzia că merită să adauge mici feature-uri peste experienţa stock pentru a ţine pasul cu producătorii care modifică intens Android. Astfel, au apărut funcţii precum apăsarea lungă pe iconiţe pentru meniuri contextuale, trimiterea imaginilor direct din tastatură precum şi un mod de utilizare pe timp de noapte.
Viitorul
Este clar că Google a găsit o modalitate nouă de expresie pe partea hardware, iar aceasta este clar vizibilă în seria Pixel. Renunţând la seria Nexus încărcată cu un istoric de producători şi telefoane variate, vremurile unui Android şi a unui Google în căutarea unei identităţi unitare şi a unei sinergii între hardware şi software s-au dus. Aseară aceştia au lansat a doua generaţie din seria Pixel care rulează Android 8.0 Oreo şi care promit să fie performeri chiar mai abili decât predecesorii lor. Iar viitorul este asigurat după ce Google a investit în cumpărarea echipei de ingineri şi a patentelor HTC luna trecută. Rămâne să vedem în ce direcţie vor mai merge, dar este clar acum că cel puţin pentru o parte din utilizatori experienţa de lux are un nou nume: Google Pixel.
Fii primul care comenteaza!