2009 – Motorola Milestone
Tot anul 2009 aduce cu sine un nou parteneriat Google pentru lansarea versiunii 2.0 a sistemului Android: Motorola. Aceştia au creeat ceea ce a fost, probabil, primul flagship adevărat pentru Android atât din punct de vedere fizic şi estetic cât şi ca sistem de operare. A luat astfel naştere Motorola Droid (Milestone în Europa). Acesta se prezenta în negru, cu spate metalic ascuns în spatele unui coating soft touch, un ecran de 3.7 inch cu rezoluţie de 852×480, o tastatură ascunsă sub acesta şi totul într-un pachet doar un pic mai gros decât un iPhone 3GS.
Ecranul era o evoluţie majoră datorită rezoluţiei crescute care permitea vizualizarea imaginilor cu o claritate sporită şi vizualizarea mai multor informaţii în acelaşi timp, mai ales pe internet. Totodată, tastele fizice dispăruseră, precum şi bila de navigare, în locul lor apărând patru butoane capacitive care au devenit un fel de standard al navigării Android o perioadă destul de lungă de vreme după aceasta.
Cealaltă noutate importantă adusă de Motorola Milestone era, fără îndoială, Android 2.0 cu toate funcţiile noi precum integrare cu Facebook, inbox unificat pentru conturile Gmail şi Exchange, dublu tap pentru zoom în browser-ul preinstalat (Chrome încă nu îşi făcuse apariţia pe mobile). Probabil cea mai notabilă funcţie, însă, a fost noua versiune Google Maps cu navigaţe turn-by-turn care, deşi avea ceva probleme, era un mare pas înainte pentru încă-tânărul sistem de operare şi ameninţa piaţa navigatoarelor GPS dominată de Windows Mobile.
Performanţa era asigurată de un chipset TI OMAP 3430 cu 256MB RAM pentru a asigura performanţe decente la rezoluţia mare. Camera era de 5MP şi permitea filmare 480p@30.
Concluzii
Începuturile Android au fost îndrăzneţe, iar îmbunătăţirile constante cu fiecare versiune nouă şi cu fiecare aparat cu care se lansa aceasta. Acesta ştia în mare ce vrea să fie – o modalitate de a pune serviciile Google în buzunarele fiecăruia – dar avea pe alocuri şi greutăţi în a-şi găsi identitatea, limbajul comun, atât din punct de vedere software cât şi hardware. Dar Google avea o soluţie pentru asta: seria Nexus, despre care vom vorbi în părţile următoare.
Fii primul care comenteaza!