Împrăştiate prin lume sunt şi diverse locaţii de explorat cum ar fi castele, peşteri sau temple de mult uitate. De regulă, fiecare din acestea conţine obiecte care sunt ţinta unui quest, obiecte păzite de locuitorii locaţiei respective. Enroth nu este un univers strict liniar, dar nici cu adevărat deschis. Jucătorul este încurajat să devieze de la drumul său, dar de multe ori se va găsi în inferioritate în anumite zone populate de inamici de nivel înalt. Pe lângă povestea principală, există multe quest-uri secundare opţionale menite să ţină jucătorul ocupat şi care pot fi rezolvate în orice ordine sau chiar deloc. Mediile sunt variate, Enroth având o geografie diversă cu deşerturi, câmpii, dar şi dealuri şi munţi înzăpeziţi.
Jocul nu te ţine de mână şi poţi lejer să te trezeşti în zone de nivel mare precum Dragonsand când încă nu eşti pregătit. Nisipurile de acolo sunt populate de dragoni de toate formele adunaţi în grupuri mari. Nu o să uit niciodată fascinaţia pe care am simţit-o zburând deasupra unor zone precum Paradise Valley populate cu titani şi hidre şi cum mă fascinau aceste creaturi, mai ales că le asociam cu variantele din Heroes 2 şi Heroes 3 şi cât de diferite erau cele din Enroth de cele din Erathia. Zone insulare precum Eel Infested Waters mereu mi s-au părut misterioase pentru că nu le-am acordat o importanţă foarte mare în călătoriile mele. În orice caz, Dragonsand este zona mea preferată din tot jocul, iar Mire of the Damned este aproape la egalitate cu hoardele de scheleţi şi fantome, dar şi harpii care dădeau curse la distanţă.
Inventarul este bazat pe sloturi pătrate din care fiecare obiect ocupă un anumit număr. Un management bun al acestuia este necesar, inclusiv eliberarea lui periodică, mai ales că unele obiecte cum ar fi armurile ocupă un spaţiu considerabil. Sistemul de talente se bazează pe puncte care cresc efectele fiecăruia. Aceste puncte pot fi atribuite la fiecare level-up, fiecare talent devenind mai costistior pe măsură ce se investesc mai multe puncte în el. Totodată, fiecare talent poate fi avansat în grad către Expert şi Master dacă sunt întrunite anumite condiţii şi se cheltuie o sumă de bani. Aceste grade îmbunătăţesc simţitor efectele talentului.
Pagina de status şi atribute afişează toate atributele personajului selectat, incluv nivelul de damage, hit points, spell points sau cantitatea de experienţă adunată. În plus, jocul înregistrează automat notiţe pe măsură ce grupul descoperă lucruri, precum mesajele de pe obeliscuri sau reţete de poţiuni.
Lupta cu inamicii are loc în general în timp real, personajele trecând automat de la atacuri ranged la melee în funcţie de distanţă sau aruncând vraja preferată setată din spellbook. Păstrând, însă, un pic din tradiţia jocurilor vechi, un sistem bazat pe ture este inclus pentru cei care vor să aibă mai mult control asupra a ceea ce se întâmplă. Tasta Enter comută între cele două moduri. Informaţiile despre inamici sunt limitate la o bară de health. Dacă jucătorul îl omoară pe Q în Temple of the Snake şi primeşte Horn of Ros, acesta va putea vedea şi numeric numărul de HP ale fiecărui inamic.
Fii primul care comenteaza!