Controverse şi probleme legale
Doom 2 a intrat practic în colimator împreună cu Doom 1 în ceea ce priveşte controversele. Cu atât mai mult cu cât Doom 2 este chiar mai violent decât primul prin numărul de inamici, dar şi prin frecvenţa mai mare a iconografiei sataniste şi a imaginilor şocante de tipul oamenilor torturaţi sau evisceraţi.
Pe lângă uzualele probleme legate de conţinutul violent, însă, Doom 2 a avut probleme legale în Germania datorită ultimelor două nivele extrase direct din Wolfenstein 3D şi reproduse fidel, inclusiv iconografia nazistă. Conform Strafgesentzbuch secţiunea 86a, utilizarea simbolurilor neconstituţionale (a se citi inclusiv tot ceea ce ţine de iconografia celui de-al treilea Reich) este interzisă în afara activităţilor de cercetare sau educaţie. Varianta germană a jocului avea aceste două nivele scoase cu totul pentru a evita ce s-a întâmplat cu Wolfenstein 3D care a fost interzis pe o perioadă de 20 de ani în Germania. Astfel, sunt ilegale comercializarea, împrumutul sau oferirea jocului către o altă persoană, deşi deţinerea acestuia nu constituie o infracţiune.
Pe data de 31 decembrie 1994, jocul a fost pus pe lista Bundesprüfstelle für jugendgefährdende Medien (BPjM) care interzice comercializarea, împrumutul, promovarea sau oferirea prin orice mijloc a acestui joc către minori. Aceste restricţii se aplică la toate variantele jocului Doom, mai puţin versiunii pentru Game Boy Advance (aceasta are vizibil mai puţin sânge şi mai puţine imagini de oameni dezmembraţi sau torturaţi, iar cadavrele inamicilor dispar periodic).
Astfel, varianta nemţească a jocului poartă versiunea 1.666 şi are un WAD mai mic datorită celor două nivele lipsă. Introducerea codului pentru aceste nivele determină un crash al jocului. De asemenea, în reeditarea inclusă împreună cu Doom 3 BFG Edition aceste nivele nu mai au însemnele naziste, iar soldaţii SS au fost înlocuiţi cu zombiemen normali. De aceea, capturile de ecran ale acestor nivele au fost făcute în dosbox, spre deosebire de cele din restul articolului făcute în varianta inclusă în BFG Edition.
În urma unui apel al Bethesda Softworks (actuala companie-mamă a id Software), Doom şi Doom 2 au fost scoase de pe lista BPjM. Asta, însă, nu se aplică şi versiunii Doom 2 care cuprinde cele două hărţi secrete. Restricţiile au expirat pe 31 august 2011 în baza faptului că având în vedere contextul curent şi aspectul jocurilor video în ziua de astăzi, violenţa din Doom nu mai poate fi considerată realistă prin natura prezentării sale pixelate care o face mai degrabă să aducă a desen animat.
Fii primul care comenteaza!