Samsung Galaxy Note 8 – Un Note aşa cum ar trebui să fie

Noul vârf de lance Samsung.

Concluzii

Samsung Galaxy Note 8 este o revenire spectaculoasă, deşi prudentă, pentru Samsung după dezastrul exploziv care a fost Note 7. Fără a se îndepărta foarte tare de formula generaţiei actuale, noul Note este în esenţă un S8 utilitarian cu o doză de inovaţie, dar nu destulă cât să justifice pasul şi cheltuiala dacă deja deţii un S8. Pentru utilizatorii care îşi doresc SPen, acesta este singura opţiune de pe piaţă. Pentru cei cărora pur şi simplu nu le-a plăcut S8-ul, dar nu au nevoie imperativă să ia notiţe pe telefon, există alternative.

Preţul acestui bolid proaspăt apărut este de 4499RON la toţi retailerii din România. Este un preţ destul de piperat care, deşi justificat într-o oarecare măsură, este destul de greu de digerat. Şi tocmai din cauza preţului, alternativele sunt multe şi în general mai ieftine.

Primul concurent, în aceeaşi zonă de preţ, este iPhone 7 Plus 256GB, cu variante de culoare pe negru, argintiu şi Jet Black. Acesta probabil se va ieftini şi mai mult acum că a fost anunţată generaţia nouă şi are de asemenea 2 camere cu zoom optic pe spate, un ecran care, deşi nu este AMOLED, este un IPS de calitate cu o reproducere a culorilor impecabilă. La aproape aceleaşi dimensiuni, însă, Apple oferă un display mai mic, de 5.5″ şi rezoluţie doar FullHD (1920×1080). Procesorul A10 încă este foarte competitiv fiind chiar ceva mai performant decât Exynos 8895 din Note 8 în benchmark-urile sintetice. Dezavantajul (sau avantajul) iPhone-ului este că este un produs Apple, rulează iOS şi, deşi nu mai este la fel de îngrădit cum era odată, încă este destul de restrictiv faţă de Android şi încă este legat de iTunes. Pentru foarte mulţi acest model este unul preferabil, mai ales că are ca şi consecinţă o stabilitate crescută a sistemului. Dar probabil dacă eşti deja investit în ecosistemul Apple nu vei lua în considerare Note 8 oricum şi probabil nici invers, deşi poveşti s-au mai auzit.

La un preţ mai mic, de 3550RON, găsim chiar S8+ de la Samsung care oferă un display aproape la fel de mare, dar un design mai puţin industrial, cu forme mai rotunjite. S8+ nu are două camere pe spate, dar cea pe care o are este una dintre cele mai bune de pe piaţă. Un alt atu al acestuia ar fi bateria de capacitate mai mare. Nu cu mult, dar chiar şi câteva sute de mAh contează la acest nivel.

Pentru purişti există Google Pixel şi Pixel XL cu un preţ, însă, destul de piperat pentru ceea ce oferă. Este un telefon de lux cu un preţ pe măsură de aproximativ 3500-4000RON pentru varianta de 128GB (în funcţie de unde este achiziţionat). Acesta are o singură camera, dar cu un senzor foarte bun şi rulează Android Oreo 8.0 deja.

Sony Xperia XZ Premium este o alternativă viabilă la un preţ mult mai mic, în jur de 3000RON. Acesta are rame destul de corpolente în jurul display-ului, Sony rezistând cu stoicism împotriva acestui trend. Ecranul este cu totul special, fiind IPS cu o rezoluţie 4K pentru o imagine de excepţie. Ce-i drept, interfaţa rulează în mod 1080p, trecând automat în mod 4K atunci când se vizualizează filme sau poze cu rezoluţie adecvată. Sony şi-a făcut temele şi pe partea de calibrare şi reproducere a culorilor, ecranul fiind un salt masiv faţă de ce am văzut pe modele precum Z5 sau chiar XZ. Bateria are o capacitate similară, 3230 mAh, dar durata de viaţă, mai ales în standby, este excelentă. Sony a făcut o treabă foarte bună în ceea ce priveşte optimizarea acesteia. Camera este una singură şi nu are stabilizare optică, dar compensează printr-un mod auto excelent, aşa-zisul Superior Auto. În plus, filmează slow-motion la 960fps, lucru cu care niciun alt telefon nu se poate lăuda (în afară de Xperia XZs şi noua serie XZ1 tot de la Sony).

HTC U11 reprezintă viziunea HTC asupra a ce înseamnă un telefon de top în 2017. La 3500RON putem găsi varianta de 128GB şi 6GB RAM. Ecranul IPS cu rezoluţie QHD (2560×1440) are o reproducere bună a culorilor, iar camera este în partea superioară a spectrului calitativ. Acolo unde excelează, însă, cu adevărat este pe partea de sunet unde HTC au tradiţie încă de pe vremea lui One M7.

Lista ar putea uşor continua. Datorită preţului, Note 8 are foarte mulţi concurenţi. Chiar şi aşa, însă, acesta are propriii aşi în mânecă, principalul fiind SPen-ul. Pe partea de potenţial creativ nu are concurenţă. Samsung pare să fi dat lovitura şi să fi reînviat cu succes seria Note. Din păcate, însă, zvonurile spun că noua serie S9 va fi lansată chiar mai devreme anul viitor, undeva prin ianuarie. Astfel, perioada de supremaţie pe piaţă a noului venit ar putea să fie destul de limitată, mulţi preferând probabil să aştepte generaţia nouă de procesoare şi noul val de inovaţie cu care am fost obişnuiţi de la an la an.

Note 8 este un telefon excepţional din toate punctele de vedere, însă pare a fi doar un baby step către reabilitarea brandului în ochii publicului. Putem doar să sperăm că, la anul, Note 9 nu va mai juca la fel de conservator şi va îndrăzni să meargă mult mai departe aşa cum au făcut-o înaintaşii săi.

Fii primul care comenteaza!

Lasă un comentariu.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.