La 10 ani de la lansarea primului iPhone de către Steve Jobs, Apple încearcă să redefinească smartphone-ul din nou cu noul iPhone X (adică zece). Aducând cu sine un design proaspăt şi modern, în ton cu trendul, curajos pentru Apple, certificare IP67 pentru rezistenţă la apă şi intemperii, o metodă biometrică nouă, procesor mai rapid şi camere îmbunătăţite, dar şi un preţ pe măsură, acesta ţinteşte să readucă Apple pe poziţia fruntaşă care le-a fost furată de Samsung.
Apple este mândru de primul lor ecran AMOLED edge-to-edge, fără margini, denumindu-l Super Retina Display. Acesta are o mărime de 5.8″ şi o rezoluţie de 2436×1125 rezultând într-o densitate de 458ppi şi suportă 3D touch. În ceea ce priveşte imaginea, noul ecran suportă tehnologiile Dolby Vision şi HDR10 şi se laudă cu un contrast de 1.000.000:1
Apple iPhone X renunţă la butonul home pentru prima oară în 10 ani. Lipsa acestuia aduce cu sine noi gesturi pentru diverse operaţiuni. Pentru a reveni la ecranul principal, va fi de ajuns un swipe de jos, în timp ce un swipe de jos cu o pauză ulterior accesează task manager. Pentru a activa control center, este de ajuns un swipe din partea dreapta sus. Butonul nou de pe margine o aduce pe Siri în prim plan, în timp ce un click dublu pe acesta porneşte Apple Pay şi efectuează autentificarea.
TouchID nu mai face parte din funcţiile iPhone, fiind înlocuit de FaceID, recunoaştere facială prin TrueDepth camera system. Acesta are multiple componente, printre care o cameră infraroşu şi un proiector de puncte infraroşii menite să realizeze un model matematic al feţei. Acesta este un procesor dual-core capabil de 600 de miliarde de operaţii pe secundă. Toată procesarea se face pe telefon, fără a ajunge pe un server. FaceID va funcţiona cu Apple Pay, iar Apple susţine că posibilitatea de hacking este de 1 la 1.000.000. Toate acestea sunt procesate de un Neural Engine bazat pe noul procesor A11 Bionic. Acesta are 6 nuclee: două de performanţă cu 25% mai rapide decât cele din A10 şi patru pentru eficienţă cu 70% mai rapide decât cele vechi. Un controller de performanţă de generaţia a doua proiectat de Apple probabil se ocupă de load balancing pe aceste nuclee. GPU-ul este în premieră fabricat de Apple şi are 3 nuclee, fiind cu până la 30% mai rapid decât cel din procesorul A10 Fusion de anul trecut.
Durata de viaţă a bateriei este (conform Apple) cu 2h mai lungă decât a iPhone 7. Acum, Apple oferă şi wireless charging pe întreaga gamă de telefoane, iPhone X, 8 şi 8 Plus.
Printre alte facilităţi enumerate, mai găsim şi conectivitate LTE-A şi Bluetooth 5.0.
Două camere princpale de 12MP se găsesc pe spate, cu diafragme f/1.8 pe camera wide şi f/2.4 pe cea tele. Ambele sunt stabilizate optic, oferind astfel o imagine mai bună în condiţii de iluminare slabă. O lumină Quad-LED True Tone Flash oferă iluminare uniformă a subiectelor. Apple sugerează şi faptul că iPhone X este optimizat pentru aplicaţii AR. O funcţie nouă pentru camerele principale, dar şi pentru cea frontală este Protrait Lighting care oferă o dimensiune dramatică portretelor.
Noua cameră frontală TrueDepth este folosită şi pentru face tracking şi augmented reality prin posibilitatea aplicării diverselor efecte precum măşti sau machiaj direct pe faţa utilizatorului. În plus, este folosită şi la crearea şi trimiterea de Animoji, emoji animate folosite în Apple Messages.
iPhone X vine în două culori, Space Gray şi Silver şi are două opţiuni de memorie, 64GB şi 256GB. Preţul începe de la 999$.
Fii primul care comenteaza!